Tant Tyg stänger 15 september 2019. Välkommen till lillalammet.se där vi fortsätter sälja tygbindor! Avvisa

Hur tvättar man tygbindor? Är det krångligt?

Tvätta tygbindor.

Vi är nog många som tänkt tanken att tygbindor, det måste vara världens bästa grej, men hur krångligt är det egentligen att tvätta och hålla på? För min del var steget enkelt i och med att jag använde tygblöjor till mitt barn, så jag slängde bara bindorna i blöjtvätten och körde allt i samma maskin. När blöjorna sen minskade i antal blev inte maskinen längre full, och fulla maskiner är bäst för miljön då det totala antalet tvättar minskar, så då tvättar jag tillsammans med handdukar som ju också går i 60 grader. Om det inte känns bra att tvätta bindor med handdukar eller underkläder så kör en enskild maskin. Miljövinsten jämfört med engångsbindor och alla plast de är tillverkade av är ändå enorm. I tidningen Miljö och Utveckling står det att en kvinna som använder engångsbindor förbrukar upp till motsvarande 1300 plastkassar per år.

I väntan på tvätt är det toppen att förvara bindorna i en PUL-påse eller wet bag, de är så snygga så det blir som en accessoar i badrummet. Sedan vänder du påsen ut och in i maskinen och tvättar både bindor och påse tillsammans. Tänk på att ha påsen ut och in, annars fastnar det tvättmedelsrester i sömmarna vilket kan orsaka dålig lukt. Påsarna passar också bra i väskan, PUL-tyget håller inne lukt och vätska samtidigt som det andas. En del föredrar att blötlägga bindorna i väntan på tvätt men det är inget jag personligen haft något behov av, bindorna blir rena ändå. Det bästa är att pröva sig fram till det som passar en själv bäst!

Då bindan är nära underlivet som är ett mycket känsligt område på kroppen rekommenderar vi parfymfritt tvättmedel. För att bindorna ska hålla så länge som möjligt är det bra att ha tvättmedel utan zeoliter (som sliter på PUL:en) och max 5% tvål så det itne fastnar tvål i sömmarna och orsakar lukt. Sköljmedel försämrar absorptionen och de bör ej torktumlas.

Fler tvättråd och råd om fläckar hittar du här.

2 tankar om “Hur tvättar man tygbindor? Är det krångligt?

    • Madeleine Klar says:

      Hej! Det kan du absolut göra, jag har testat själv och det gick fint.
      Vänliga hälsningar, Madeleine

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *