Efter användning: Du kan lägga bindorna som de är i en PUL-påse eller där du förvarar dina använda bindor. Om du vill kan du skölja bindorna med kallt vatten, och eventuellt lägga de i blöt tillsammans med salt. Bakterier trivs i varmt vatten så tänkt på att vattnet måste vara kallt om du väljer att skölja och blötlägga.

Tvätt: Alla tygbindor vi säljer klarar 60°C.

Tygbindor bör ej torktumlas.

Använd inte sköljmedel, det försämrar absorptionen.

Tänk på vilket tvättmedel du använder, bindan används nära huden och underlivet är känsligare än övriga kroppen. Använd därför parfymfritt tvättmedel utan blekmedel och zeoliter. Zeoliter sliter på PUL:en i bindor och förvaringspåsar (och även på annat material). Tvättmedlet ska innehålla max 5% tvål för annars kan det finnas tvättmedelsrester kvar i tyget då ursköjlningen försämras av för mycket tvål.

Fläckborttagning: Fläckar på bindorna betyder inte att de inte blivit rena, det är bara färgämnen. Om du vill få bort fläckarna kan du använda till exempel galltvål eller bikarbonat som fläckborttagningsmedel vid tvätt. Men det bästa sättet att bleka bort fläckar är att lägga de i solen en stund. Det fungerar genom fönstret också så bindorna behöver inte ligga ute. Ge det ett försök!

Lukt: Om bindorna skulle börja lukta illa kan du tvätta med lite ättika. Ättika sliter på plasten i tvättmaskinen så var sparsam. Även vitvinsvinäger kan motverka lukt och även ta bort fläckar.