Tygbindor Material

Tygbindor finns i flera olika material, och en binda innehåller ofta två till fyra olika textilier. En binda är uppbygd med ett skikt närmast kroppen, i mitten absorberande material och fuktspärr och ett skikt mot underkläderna.

Fuktspärren i våra bindor är av PUL. PUL-tyg är vanligtvis av bomull eller polyester som laminerats med polyuretan. PUL är ett fantastiskt material till just tygbindor, det andas samtidigt som det håller tätt, det är följsamt så bindan inte blir stel och det är tåligt i tvättmaskinen. Utan PUL skulle blod eller annan vätska läcka igenom. PUL är en typ av plast, men den är giftfri och ofta OEKO-TEX certifierad. PUL används många gånger innan produkten gjort sitt och slängs, medan plasten i engångsprodukter slängs med en gång, så i jämförelse är PUL en betydligt bättre typ av plast. Vill du ha ett trosskydd helt utan plast är det Eco Femmes trosskydd som gäller, vid köp av dessa skänker du även en tygbinda till en indisk flicka!

Som absorberande material finns hampa, bambu, bomull och ekologisk bomull. Alla material absorberar mycket bra, men hampa anses absorbera bäst tätt följd av bambu. Utsidan av bindorna är i samma tre material (förutom bindan med Coolpass ovan). En del är blandade till exempel bambu/bomull. Alla material är mjuka och behagliga mot kroppen. På undersidan är tyget anpassat för att ligga kvar mot underkläderna och inte halka omkring, och MaMideas bindor har en bit fuskmocka på undersidan för att att skapa bra friktion.

Alla bindor har knappar på vingarna av plast utom Eco Femme som har knappar av nickelfri metall.